debiNOX

digitaal onderzoeksbureau

OSINT & Cyber Intelligence

Bij OSINT en cyber intelligence gaat het om het opsporen, analyseren, interpreteren en visualiseren van digitale informatie uit zowel publiek toegankelijke bronnen als minder toegankelijke bronnen. Het vinden van informatie die 'niet gevonden wil worden'.
 
Open Source Intelligence (OSINT):
Cyber intelligence begint veelal met een onderzoek in openbare bronnen, de zogenoemde OSINT. Bij deze Open Source Intelligence worden websites, webdomeinen en databases doorzocht en gespecialiseerde zoekmachines worden ingezet om informatie op te sporen en te analyseren, verbanden te leggen, te checken op feiten ('fact-checking') en gebeurtenissen te reconstrueren.
 
Cyber Intelligence
Bij cyber intelligence gaan we met de resultaten van het OSINT onderzoek verder aan de slag: het internet is immers veel groter dan alleen websites en online databases; dit zogenoemde Wereld Wijde Web is slechts een onderdeel van het gehele internet.
Er is veel informatie online die niet op een website staat, die niet door zoekmachines gevonden wordt of alleen te vinden is in minder toegankelijke delen van het internet zoals het deepweb en darkweb.

Door het combineren van OSINT met technieken die doorgaans worden gebruikt in de IT beveiliging en in digitaal forensisch onderzoek, samen met zelf verworven inlichtingen uit ons netwerk, vinden we de informatie die 'niet gevonden wil worden'.

Debinox beschikt over een team specialisten dat ondersteuning kan bieden bij
- Onderzoeksjournalistiek
- Digitale recherche
- Darkweb onderzoek
- Integriteits onderzoeken
- Bedrijfsovernames en outsourcing  
- Pre-employment screening
- Screenen en monitoren van personen, groepen of organisaties
 
Intelligence speelt dan ook een grote rol bij het nemen en onderbouwen van strategische en operationele beslissingen in de IT beveiliging, bij digitaal rechercheren, datajournalistiek of bij het screenen van zakelijke partners voordat men met hen in zee gaat. Ook is het een belangrijk onderdeel van een veiligheidscheck om te achterhalen welke (gevoelige) informatie over u of uw bedrijf openbaar is.

Meer weten over onze intelligence werkzaamheden? Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
Bent u zelf werkzaam als OSINT-specialist en u wilt meer weten over onderzoeksmethoden die een OSINT onderzoek kunnen aanvullen? Kijk dan eens bij de workshop "Cyber Intelligence" van Debinox.